Storytelling är ett av de där buzzorden som vi ständigt hör. Men vad är det som gör att en bra story verkligen tar tag i dig och mig? Att vi kommer ihåg den och vet vilket budskap som förmedlades? Svaret är struktur! Här kommer jag skriva om 12 stegsmodellen för en perfekt story: Hjältens Resa. Följ den och du kommer nå fram.

Storytelling är struktur

För många är Storytelling bara ett mjukt tillägg man gör till marknadsföringen. Mest för att alla andra gör det. “Det ju kul med en historia – eller hur!” Ja, ni fattar tugget.

Storytelling i din marknadsföring är ett av de skarpaste verktygen du har. Du kan nämligen veta om en historia kommer att nå fram och bli förstådd om du följer rätt modell.

Det många missar är att själva vetenskapen, strukturen och strategin i en historia är helt oslagbart. Storytelling i din marknadsföring är ett av de skarpaste verktygen du har. Du kan nämligen veta om en historia kommer att nå fram och bli förstådd om du följer rätt modell.

Varför fungerar Storytelling?

Din och min hjärna är uppbyggda i att vilja följa vissa mönster. När vi får ett problem så vill vi orientera oss.

Frågor som bakgrund, framtid, motgångar och utmaningar måste få svar. Vi behöver en kontext.

Frågor som bakgrund, framtid, motgångar och utmaningar måste få svar. Vi behöver en kontext. Ett sammanhang helt enkelt. Det bästa formen att placera något i ett sammanhang är en historia. Konstformen kallas Storytelling. Storytelling är en modell med givna ramar som du kan lägga ditt budskap i för att människor bättre ska förstå.

Hjältens resa!

Alla bra historier har en hjälte. Det behöver direkt inte vara en hjälte som är starkast i världen eller kan flyga. Tvärtom – hjälten ska vara som vem som helt. Hjälte är den karaktär som är i fokus och den som vi vill se ska gå igenom en utmaning och nå en lösning.

Ta Katniss Everdeen, Frodo, Alice i Underlandet eller Jason Bourne. De delar alla samma resa.

Alla hjältar följer i stort sett samma grundschema. Ta Katniss Everdeen, Frodo, Alice i Underlandet eller Jason Bourne. De delar alla samma resa. Joseph Campbell, en av de största auktoriteterna inom området, skrev en boken “A Hero With A Thousand Faces / Hjältens med Tusen Ansikten” (länk till Adlibris). Efter att ha studerat myter om hjältar så presenterade han en modell som i stort sett alla hjältars historier följer. Denna modell används av Hollywood, Sagan om Ringen, Star Wars, Hunger Games, TV-spel och TV-Serier. Tänk den som ett slags gyllene snitt för berättarteknik.

Föreställ dig en klockas urverk där delarna är klockslagen. Ha i huvudet en av dina favorithistorier när du läser. Du kommer se strukturen – Cool!

 • 12. STATUD QUO. Det börjar och slutar i hjältens vanliga värld.
 • 1. INBJUDAN. Hjälten får plötsligt (en ofta mystisk) inbjudan till äventyr.
 • 2. HJÄLP. Hjälten behöver hjälp. Kanske från någon äldre eller visare. Ett vapen, en karta, något okänt.
 • 3. AVFÄRD. Hjälten tar steget ut i det okända.
 • 4. UTMANING. Löser gåtor, dödar monster, tar sig över land och hav.
 • 5. NÄRMANDE. Dags att möta den största utmaningen någonsin.
 • 6. KRIS & PÅNYTTFÖDELSE. Hjältens mörkaste timma. Dödligt sårad, tillfångatagen, väntar på avrättning, förlorar alla ägodelar. Men krisen slutar med pånyttfödelse/upprättelse.
 • 7. SKATTEN. Som resultat återvinner hjälten mark och vinner seger. En ny kraft, erkännande, rikedom, rättvisa.
 • 8. RESULTAT. Detta varierar mellan olika historier. Dör monstret/utmaningen helt? Eller jagas hjälten vidare?
 • 9. ÅTERKOMST. Efter allt äventyr återvänder hjälten till vanliga världen/förhållanden igen.
 • 10. NYTT LIV. Resan har förändrat hjälten på något sätt. Hjälten kommer ut på andra sidan som en annan person. Lite visare, lite mer erfaren.
 • 11. UPPLÖSNING. Lösa trådar får svar och frågor reds ut.
 • 12. STATUD QUO. Hemma igen. Samma liv men ändå annorlunda efter äventyret.

Här är en grym TED-Ed video av Matthew Winkler som går igenom precis dessa steg.

 

Struktur för din varumärkesstory

Det fenomenala med denna cykel är att den är perfekt att använda när du ska förpacka ditt varumärkes historia eller berätta om en person eller ett case. För garanterat finns alla komponenter med i din story. Nu gäller bara för dig att placera dem i rätt struktur.

Nu: gå ut och berätta din story på rätt sätt. Vi kommer garanterat att lyssna!

————————-

Jonas Sandwall // SUPRABRAND

Jonas Sandwall är specialist inom kommunikation och varumärkesbyggnation på SUPRBRAND. Om du vill veta mer om Storytelling och hur det kan bygga ditt varumärke så besök: KONTAKT