För något år sedan hörde jag denna ögonöppnare på Global Leadership Summit i Chicago. Bill Hybels talade i egen erfarenhet. Detta är en sanning som många ledare tar in för sent. Men likväl måste vi alltid påminna oss om denna utmaning vi har som ledare.

När personal lämnar så är det alltid högsäsong för ursäkter. Men sanningen kvarstår att det inte finns något som heter att en anställd lämnar bolaget eller organisationen. De lämnar ledarskapet. Någonstans finns en ledare som har misslyckats med att leverera det som som en ledare ska: framtid. Sedan är det klart att det alltid finns strulig personal. Det är inte de jag primärt skriver om. Utan jag talar om alla de där drivna människorna som en dag packar väskan och sticker. De vi inte vill ska lämna oss. Hade ett bättre ledarskap kunnat se till att de stannar en stund till? Jag vill tro det.

Här är två tankar till dig som ledare:

 

1. Bereder du plats som ledare?

Och så händer det igen. Ytterligare en person lämnar laget i företaget. En person med fantastisk kunskap, intraprenörskap och driv som plötsligt slutar. Alla inser direkt varför personen lämnat: Det fanns inte tillräckligt mycket plats längre upp i kedjan. 

Om du har en ledarfunktion så är din viktigaste uppgift att lyfta upp människor. De ska kunna ta sig vidare och utveckla sina kunskaper så det kan tillföra så mycket som möjligt. Optimera skulle man kunna säga.  Vi kör en liknelse med en fond. Skulle du någonsin kunna försvara att leda en fond så den inte har som mål att konstant växa och öka i värde och avkastning? Förmodligen inte. Det motsätter själva syftet. Det är precis samma sak när det kommer till demänniskor du leder.

Om personalen har potential att växa så är det ditt ansvar och  jobb som ledare att med alla medel se till att det blir verklighet.

Om personalen har potential att växa så är det ditt ansvar, ditt jobb att med alla medel se till att det blir verklighet. Detta är en skyldighet du har både mot den anställde men också mot alla de kunder som tar del av varumärkes tjänster eller produkter. Tjänster och produkter är nämligen bara så bra som de som utvecklar dem. Det kräver att du en dag måste ställa din plats till förfogande. Om en anställd avancerar så långt att hon eller han kommer till din nivå och dessutom gör jobbet bättre än du. Är du mogen att kliva åt sidan? Och göra det med glädje? Det ska vara ditt mål!

 

2. Har du lagt ditt ego åt sidan?

En dag kommer något yngre, bättre och snabbare att ta din plats. Så är det bara. Men är du en ledare som ser till att det händer så snabbt som möjligt? Det varumärke du ansvarar för hänger på att du gör det. Det kan komma att kosta en hel del ego. När du checkar in på jobbet på morgonen så ska du också checka ut ditt ego. Det tjänar alla på i längden. Du kommer dessutom att vara den som ser till att framtidens ledare kommer i fullt spel snabbare.

 

Jonas Sandwall // SUPRBRAND // be your brand