Medie-, produkt- och organisationsexplosion. Tre stora områden ditt varumärke måste ha koll på. Här är ett lite längre matnyttigt PULSE. Perfekt att klippa på rasten eller för inspiration på väg till jobbet. Eller välj videon som kör texten som ett mini-seminarium! Det är uppdelat på 3 avsnitt. I denna PULSE: Del 1.

De senaste 5-10 årens teknikutveckling har ritat om varumärkeskartan. Tre stora explosioner har ägt rum. Dessa är grunden till att förstå varför kartan ritats om.

1. Medieexplosion

Vrid klockan 20 år tillbaka i tiden. Sverige 1996. Det kanalutbud som stod de flesta till hands var SVT1, SVT 2 och TV4. Sweet! När ett humorprogram typ Killinggänget sänts kunde alla replikerna. Homogent är ordet.

Vi trycker oss 10 år fram i tiden. Mycket har hänt. YouTube har fötts. 2006 köps det av Google. 2007 kommer iPhone. Appar börjar byggas. Plötsligt snurrar hjulen snabbare. Facebook, Twitter öppnar helt nya typer av konversationer och delningsmöjligheter.

Konsekvenser för ditt varumärke

 1. Fler kanaler
  Tja, det vore nästa löjligt att ge sig på att försöka dra upp alla kanalmöjligheter. Alla huvudkanaler: YouTube, Instagram, Vine etc. Sedan har vi subkanaler. Det är alla användarkonton. Kort sagt. En hel hög. Det viktiga är att det finns kanaler för alla formen av budskap, text, bild, video.
 2. Social media
  Det första uppenbara är den nya typen av konversation som är möjliggjord. Att kunna svara direkt, alla kan vara med.
 3. Recenserande media
  Plötsligt så kunde kunderna berätta hur de upplevde produkter och tjänster. Recensioner är big business nu. Resebranschen med exempel som Hotels.com var tidiga här. För det är ju här man kolla in vilket hotell som är bra. Hur personalen agerade, om maten smakade. Transparens blev en del av affärsmodellen.
 4. Motagare / sändare
  Medieutvecklingen har även drivit produkter inom produktion och konsumtion av media. De mobila systemen med iOS och Android har gett oss ett helt nytt landskap. Vi kan ta emot och skicka info överallt. Gamechanger. 
 5. Delningar
  En liten detalj kanske men delningsmöjligheten är en stor pusselbit. Den som delar behöver inte producera, bara ta ställning. De virala delningarna ger ett slags kedjereaktion som tidigare inte har funnits. Den är som en lavin. Ligger ditt varumärke på fel sida… Då är det värre.

 

Tankarna är till delar baserat på det Rik Riezebos skriver i Positioning the Brand. Jag kan varmt rekommendera boken för alla nyfikna! Finns på alla välsorterade boksiter.

Del 2 publiceras i morgon.

Jonas Sandwall // SUPRBRAND // Be your brand

www.suprbrand.com