2. Produkt-explosion

Glid in i valfri livsmedelsbutik och kika i hyllan för flingor. Mer än bara Cronflakes och Weetabix, va? Likadant när du ska välja ny TV. Det finns nio modeller av varje varumärke att välja mellan inom just den nivån du ville ha. Detta fortsätter in på tjänsteområdet, nöjen, teknik, mat, resor etc.

Trots att detta kan tyckas uppenbart så är riktigt många företag fortfarande kvar i gamla hjulspår. Man ser sjunkade försäljningssiffror, kunder testar andra alternativ. Många för ingenting för att hänga med. Ändå så klagar många och kommer med ursäkter till varför det inte funkar. Jonas Gallneby som är delägare i Finnveden Säljkraft brukar kalla detta för “alibi”. Jag tycker det är ett bra sätt att se på det. Man hittar en ursäkt som man gömmer sig bakom.

“Vi har varit längst på marknaden”, “Våra kunder är lojala”, “Vår produkt är bäst så därför kommer kunder välja oss”, “Det är marknads fel. Det är inte tillräckligt bra presenterat”, “Säljarna har inte tillräckligt många möten”. Listan kan göras lång.

Vad är då receptet?

 • Medvetenhet och omvärldsanalys
  Låter kanske som en självklarhet. Men måååååånga bolag är fullt upptagna med daglig drift och glömmer bort att hela tiden ha koll på konkurrenter och nya aktörer. När en ny konkurrent kommer upp så vifta aldrig bort det. Ta reda på allt om dem. Ha koll, mät och följ upp. Bli medveten.
 • Forskning och utveckling / R&D
  För hela friden: utvecklas. Stå inte still! Många gör en bra grej som går bra och sedan tror de att inget behöver förändras. “Don’t fix what is not broken”. Problemet är att om du har en fungerande produkt som är utdaterad än den ändå trasig.
  Se återigen till att följa med utvecklingen inom ditt område. Det som igår var en extra feature är idag standard.
 • Välj en strategi för produktcykel
  Fundera över vilken aktör du ska vara inom ditt område? Ska du vara en ständig innovatör och uppfattas som det ledande varumärket eller ska du hänga på andras innovationer och förbättra dem.
 • Bra team / samarbeta / kultur
  Se till att ha kompetens i ditt bolag. Det märks alltid.
  Samarbeta med de som är bäst inom ett område om du själv inte har kompetensen. Gör ett co-branding race.
  Bygg en intern kultur av intraprenörskap och se till att alla idéer kommer fram. Den ledare inom ett bolag idag som inte får detta att hända är en fd ledare i morgondagens bolag.
 • Lyssna
  Hör du kunden? Läser du recensioner? Ser du till att få in data och info om vad som funkar och inte inom ditt område? Ärligt? Vet du det som går att veta?
  Allt för ofta så har vi missat möjligheten att följa upp. CRM-system har hjälpt oss att sortera datan som vi nu ska tolka och använda.
  Skaffa en rutin för att lyssna på riktigt. Inte bara gå igenom hur många likes någonting får. Försök att höra tongångarna, trenderna, demografin.

:::::::

 

Tankarna är till delar baserat på det Rik Riezebos skriver i Positioning the Brand. Jag kan varmt rekommendera boken för alla nyfikna! Finns här på ex amazon.com

Jonas Sandwall // SUPRBRAND // Be your brand